Escaladei descobreix les primeres cel·les cartoixanes de la península

03/08/2020

Els treballs de restauració de la cartoixa d'Escaladei, en el cor del Priorat, han tret a la llum dues de les cel·les originals d'aquest monestir, aixecades durant el segle XIII. Les excavacions, ara centrades en el claustre i a l'església, també han servit per a desenterrar tres capelles gòtiques que estaven literalment a més de tres metres sota terra, cobertes pels enderrocs acumulats al llarg dels segles.

"Sabíem que sota el pati del claustre major podíem trobar les cel·les de la primera època; tenen un gran valor, entre altres coses perquè són les primeres que es van construir en la península, explica Josep Maria Vila, director de la intervenció arqueològica de tot aquest espai. La intenció ara és deixar un d'aquests habitacles més austers i petits que els construïts segles després a la vista "sense hipotecar l'espai del claustre, afegeix. Durant les excavacions dels dos últims mesos, també s'han localitzat, en millor estat de l'esperat i amb elements arquitectònics que es donaven per perduts, les restes de tres capelles gòtiques.
"Probablement corresponen a les que va manar construir el monjo Joan de Febrer, segons el seu testament de 1424, diu Vila. El desenrunament ha deixat a la vista una porta sencera amb una pedra magníficament treballada, la qual cosa dóna una idea de la importància que tenien els elements decoratius.

Les obres, promogudes pel Departament de Cultura i gestionades pel Incasòl, suposen una inversió de 2,5 milions finançats amb fons del propi *Departament, el programa de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment, fons Feder.
La Caixa assumeix les obres de restauració adequació de la visita al claustre major aportant 316.674 euros en el marc del programa Patrimoni en Acció de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
El projecte iniciat, i que respon a les línies definides en el Pla Director del Monument, de 2009, preveu recuperar l'aspecte que tenia el monestir en el segle XVII, abans de la desamortització, quan va ser abandonat. "Però si trobem algun element concret, que ajuda a entendre la seva història com una de les cel·les originals, el mantindrem, diu Vila. Els treballs arqueològics que s'han dut a terme a l'església serviran per a acabar de definir la seva restauració. En principi està previst recuperar la coberta original i també la reconstrucció parcial del cimbori utilitzant materials originals recuperats. Altres intervencions previstes a l'església són la reconstrucció dels murs perimetrals i la restitució de dues columnes de la portalada.

Notícia publicada per la La Vanguardia

Les Obres del Capcer de Casa Navàs a TV3!

Ahir al telenotícies de TV3 es va parlar de la Casa Navàs de Reus, joia del modernisme català, i del seu projecte de reconstrucció del capcer del qual tenim la sort de participar.

+

Obres reconstrucció capcer Casa Navàs

Des de Rècop li posem al mal temps bona cara i des del passat 27 d'abril hem recuperat les nostres eines per a començar amb les obres directes sobre la teulada de la Casa Navàs Reus.

+

Treballem en la recuperació del mirador de la Torre de Merola

Puig-reig ha fet visitable la Torre de Merola i ha recuperat un mirador desaparegut durant sis segles.

+

Restaurem la parròquia de Sant Andreu de Palomar

Des d'aquest mes de setembre i durant un any treballarem en la restauració de la cúpula i la llanterna de l'església de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona.

+

< anterior | 1 | 2 | 3 | següent >

CAT

ESP

segueix-nos